Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csökkenő születésszám, növekvő európai lélekszám?

2018.01.06

Csökkenő születésszám, növekvő európai lélekszám?

 

Európa lakossága (E28)  összességében növekszik, a  2006-os 496,4 millióról  2017-re 511,8 millióra emelkedett.  Ez a szám annak fényében érdekes, hogy a statisztikák szerint a lakosság elöregedése folyamatos. Miből is adódik ez a növekedés, amely egy bő magyarországnyi lakosságot jelent? Mielőtt ebbe belepillantanánk, nézzük meg néhány ország lakosságszámának alakulását.

Nőtt a népesség Belgiumban, Csehországban, Írországban, Spanyolországban,   Franciaországban, Olaszországban, Hollandiában, Ausztriában, Finnországban, Svédországban, Nagy-Britanniában,  Norvégiában,  Dániában, Svájcban, Törökországban.

Csökkent: Bulgáriában, Észtországban, Görögországban, Lettországban, Lengyelországban, Romániában, Magyarországon, Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában, Ukrajnában, Albániában.

Ezek alapján az valószínűsíthető, hogy a gazdagabb európai államok felé jelentős migráció van a volt szocialista országok felől. Azaz a boldogulás reményében sokan új helyen kívánnak jövőt teremteni.

Ez persze csak az egyes országok népességcsökkenésének, illetve növekedésének részbeni magyarázata.
Honnan van  akkor mégis az európai lélekszám növekedés? Az kevés, hogy Csehország és Szlovákia  népessége növekszik, feltehetően nem az Európán kívüli migráció miatt. Az viszont szinte bizonyos, hogy a további országok népesség növekedése mögött az Európa felé irányuló migráció áll. Ennek mértéke nehezen meghatározható, mert a természetes népességfogyás szinte minden európai országot érint. Magyarországon a 9,7 milliós lakosságszám mögött az elvándorlás és a csökkenő születésszám  a két tényező. Az is tény, hogy azon gazdagabb európai országokban, ahol összességében nőtt a lakosságszám, ez úgy történt, hogy közben  2000. és 2013. között csökkent a születések száma. Franciaországban 13,1 ezrelékről 12,1 ezrelékre, Luxembourgban 13,1-ről 10,8-ra, Hollandiában 13,0-ról 10,2-re, Németországban 9,3-ról 7,2-re, Dániában 12,8-ról, 10,2-re, Finnországban 11,0-ról 10,7-re, Ausztriában 9,8-ról 9, 1-re.

Két gazdagabb európai országban, az Egyesült Királyságban és Svédországban nőtt a születések száma. Persze itt az is kérdés, hogy ez eredeti lakosság, vagy a bevándorlók emelték meg a születések számát.

A dolog lényege, Európa elöregszik, csökken a születések száma, a lakosság száma  összeurópai szinten nő. E mögött csak is a bevándorlás állhat, melynek mértéke  pontosan nem tudható, de több tízmilliós is lehet. Kérdés: lesz még Európa?

(Források: KSH)